Whisky 1901 – The Collection (Release No. 2) – Jura 25y

03

persbericht

door Jan Smits

Dit is geen alledaagse Jura, maar een zeldzame Isle of Jura 25-year-old single cask – gebotteld op natural cask strength (54,7% ABV), non-chill filtered en op natuurlijke kleur.

Eén van de heel weinige 25 jaar oude Jura single malts die ooit op volle sterkte zijn uitgebracht, en de tweede release in de reeks van Whisky 1901 – The Collection.
Gedistilleerd op het afgelegen eiland Jura in 1998 en 25 jaar later gebotteld voor Whisky 1901, laat deze island single malt prachtig zien wat geduldige rijping en zilte zeelucht met een whisky kunnen doen.

Neus:
Heldere citrus – sinaasappelschil, gekonfijte citroen en een vleugje grapefruit – gevolgd door vanillestokje, honingraat en romige fudge. Zachte bourbonhoutkruiden, kokosschaafsel en een subtiele kusttoon, alsof zeezout op warme keien slaat.

Smaak:
Ondanks de 54,7% ABV krachtig én prachtig in balans. Olie-achtige, mondvullende structuur met golven van rijpe citrus, boomgaardfruit en zoete mout. Romige toffee en acaciahoning omarmen gember, kaneel en witte peper, met een fijne ziltige rand – klassieke island whisky met bourbon-barrel zoetheid.

Afdronk:
Lang, elegant en ingetogen intens. Vanille, tropisch fruit en geroosterd eikenhout vloeien langzaam over in zachte specerijen en een minerale, zilte toets – alsof de zeelucht nog even in het glas blijft hangen.

Natuurlijke kleur, non-chill filtered en gebotteld op full cask strength: deze zeldzame Isle of Jura 25-year-old single cask bewijst hoe bijzonder gerijpte Jura kan zijn.

Voor mij persoonlijk is dit zo’n echte “maak je avond vrij”-dram. Een glas waar je uren mee bezig kunt zijn: eerst de heldere citrus en vanille, daarna honing, fudge en kokos, dan de warme kruiden en telkens weer die rustige, kustachtige Jura-noot op de achtergrond. Elke keer dat je opnieuw ruikt of nipt, laat hij een andere kant zien. Ik ben oprecht dankbaar dat ik een Jura mocht proeven die zó oud en zeldzaam is – momenten als deze krijg je niet vaak.