Unkiltered’s “The Vagabond”

Scherm­afbeelding 2025-06-23 om 12.04.34

persbericht

door Jan Smits

Wanneer je een whiskyfles opent… …en je ineens belandt in een klein Frans bakkerijtje waar net een tarte tatin uit de oven is gehaald. Nog warm. Nog kleverig.

Dit is Unkiltered’s “The Vagabond” – een 12 jaar oude Teaninich die ruikt als een dessert, smaakt als vloeibare troost, en eindigt als de aftiteling van een film waar je nog lang niet klaar mee was. Even eerlijk: ik ben zo’n type dat nooit etiketten leest (er stond Apfelstrudel), instructies negeert en z’n eigen appeltaart koopt van z’n zakgeld – want ik ben volwassen en ik verdien leuke dingen. En veel te lui om zelf een tarte tatin te bakken met dit weer. Dus toen ik deze fles opende, verwachtte ik geen gebaksexplosie. Maar holy tarte tatin – deze dram verraste me op de best mogelijke manier.

Neus:
Alsof iemand een tarte tatin langzaam heeft gegaard in een sherry-bodega. Stroperige appel, warme taartkorst, rozijnen, geroosterde amandelen, bruine suiker – en ergens op de achtergrond een hint van een oude leren fauteuil. Virgin oak brengt zaagsel-swag en specerijen-charme.

Smaak:
Dessertbuffet zonder schuldgevoel. Gebakken appels, honing, toffeesaus, gekonfijte sinaasappelschil, en alle feestelijke kruidencake-vibes waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Sherry geeft ‘m rijkdom. Virgin oak geeft ‘m ritme. Kaneel, kruidnagel, getoast eiken… dit is een warme knuffel in dramvorm.

Afdronk:
Zoet, kruidig, troostend. Appelcompote, gekarameliseerde suiker, geroosterde noten en zacht eikenhout. Als een gezellig einde dat je terug wilt spoelen en opnieuw wilt nippen.

Eerlijk? Als je van appeldesserts houdt, is dit jouw moment. Hij is gedurfd. Hij is apart. Hij is heerlijk. En met slechts 208 flessen? Waarschijnlijk al bijna op.

Grote hulde aan het team van @unkilteredwhisky voor het omtoveren van chaos – Bourbon → Oloroso → Virgin Oak → Oloroso → Virgin Oak (opnieuw!) – tot briljantie.

Dit is niet zomaar een whisky.
Dit is een tarte tatin in een glas.