Ki One Unicorn

persbericht
door Jan Smits
Korea doet peat
…maar dan elegant.
Een geturfde single malt op 46%. Geen rookbom zoals op Islay. Meer een rokerige fluistering… in zijden pyjama’s.
Neus:
Zachte BBQ-rook, maar niet van het type “brandende tractorband”.
Denk eerder aan gegrilde kruiden, een drupje honing en gesmolten boter op popcorn. Alles ademt een warme gezelligheid – alsof iemand een vuurtje heeft aangestoken om marshmallows te roosteren, niet om de winter te overleven.
Smaak:
Zoet en hartig in ultieme harmonie. Eerst honing en karamel, dan komt die kruidige rook zachtjes opzetten. Een zilt randje – hint naar kombu misschien – samen met gedroogde heide en wilde struiken. Geen spektakel, gewoon gelaagd, gebalanceerd en stiekem verslavend.
Afdronk:
Zoet, rokerig, hartig. Alsof iemand je dram subtiel met BBQ-glaze heeft ingesmeerd – maar dan sjiek. Een tikje umami, wat florale tonen, en de rook blijft hangen alsof ‘ie geen betere plek weet.


Het geheim? Het wilde Koreaanse klimaat: ijskoude winters van -20°C en bloedhete zomers van 38°C. De natuur drukt daar op fast-forward voor het rijpingsproces.
Met extra lange fermentatie (120 uur!), Koreaanse gist én zelfs Koreaans eikenhout (ja echt), krijgt deze dram een diepgang die aards, kruidig en gewoon… anders is. Geen Schotse copycat. Gewoon een whisky die weet wat ‘ie doet – zonder daar hard over te hoeven schreeuwen.
